Leslieville Backyard Transformation

This is another great "before and after" landscaping project. This Leslieville backyard was originally sloped up to the back fence, and wasn't the most functional space.  A large tree in the corner of the property made it difficult for sod to thrive, resulting in a rather mucky mess. For this project we excavated out the slope of the yard, and levelled an area for a natural stone patio. We cleaned up and edged in the gardens, and installed a retaining wall with steps leading up to the back laneway. 

We installed up lights in all three garden beds to illuminate the tree and larger shrubs, which gives the project more depth and a lovely atmosphere when viewed at night from the kitchen window. We also installed drip irrigation to the garden beds, and step lights on the deck, although you can't see them in the photos below.

THE COMPLETED PROJECT - READY TO ENJOY

THE COMPLETED PROJECT - READY TO ENJOY

 
BEFORE PHOTO

BEFORE PHOTO

THE 3D CONCEPT PLAN - CREATED BY TREVOR LITTLE

THE 3D CONCEPT PLAN - CREATED BY TREVOR LITTLE

PRODUCTS UTILIZED:
Patio
- Banas square cut 'Kota Black' flagstone
Retaining wall and steps - Unilock Rivercrest 'Coastal Slate' with Banas 'Kota Black' coping
Lighting - In-Lite
Irrigation - Hunter controller with rain-bird drip lines

CHALLENGES:
While it was a fairly straight forward project, our main challenge was the limited access we had to the back yard. The project required the removal of almost 40 cu. yards of excavation to get the yard to the grade we needed for our base. As is typical with many Leslieville properties our access down the side of the house was very narrow (31"), considering the amount of fill we had to remove we knew this would be a big challenge. To assist us and keep things moving swiftly on site, we brought in a Cormidi Mini Track Dumper which we used to fill a bin in the front yard (photos in slideshow below).

VIEW THE WHOLE PROCESS BELOW:

Function, meet natural elements

This was another radical transformation which we finished earlier this spring. The objective of the project was to replace the boring grass lawn with some visually appealing raised planter beds that could double as functional walkways.

The solution?

We pulled in some large natural bolders to frame the design - not only did it create a lovely focal point in the space, but they matched nicely with the natural stone coping and Unilock Rivercrest wall units.  

This project really shines with the planting our clients did after we left, so I will have to go back for some photos once the gardens are in full bloom this summer. But here's the final look as we left the job site, and scroll down to see more in the slideshow below.

COMPLETED CONSTRUCTION - READY TO PLANT!

COMPLETED CONSTRUCTION - READY TO PLANT!

 
THE BEFORE PHOTO

THE BEFORE PHOTO

 
CONCEPT DRAWING BY TREVOR LITTLE The product selection changed a little during the process, but here is the origional concept we decided on.

CONCEPT DRAWING BY TREVOR LITTLE
The product selection changed a little during the process, but here is the origional concept we decided on.

PRODUCTS UTILIZED:
Walls - Unilock Rivercrest 'Coastal Slate' with Banas 'Slate Grey' coping.
Rocks - Armour Stone
Walkway - Unilock Brussels Block 'Sierra'

PROJECT GOAL:
Create a visually stunning walkway with ample space for planting, and a unique look & feel.

SEE THE WHOLE PROCESS BELOW:

The final result really complimented the house perfectly and is high in function as well as style. We're quite thrilled with how it tuned out! A perfect example of how thinking outside the box can pay off.

Leslieville Semi - A complete property makeover

This was a really enjoyable project we completed last August, and a great example of how with a little planning you can create an entirely new space for the whole family to enjoy.  Its a small property, but one with lots of potential; the homeowners were looking to make their outdoor space more functional and welcoming.  They wanted to create a space that their kids could enjoy which also required minimal maintainance.  

Enter the LITTLE Landscapes crew!

With a stunning design that was created by Sylvie De Brabandere, and a modern grey colour scheme created using Unilock Umbriano stones in Midnight Sky and Winter Marvel we were able to create an inviting, eye catching space that makes you excited to be outdoors with family & friends.

MODERN COLOURS & ACCENT TEXTURES
We kept the palette clean and sleek with tones ranging from dark slate to light grey, and tied it all together with easy-to-maintain hostas from the client's previous gardens.  The seat walls are made out of Unilock's new Rivercreast wall system, and are topped with Banas Kota Black coping stones.  This feature offers extra seating when entertaining or relaxing with the kids in the summer, and separates the two areas beautifully. To take you up to the back patio area, we tied it all together with a stunning Banas Kota natural stone step which compliments the colours of the design and keeps the overall look clean & modern.


SYNTHETIC TURF - THE MINI LAWN ALTERNATIVE
One of the elements this couple was excited about was the addition of a section of synthetic turf.  This is a high quality, very natural looking product that offers comfort for tiny feet as well as the added bonus of a zero maintenance lawn.  No more worrying about watering the grass-patch or having to cut the lawn. Since this is the only "grass" on the property it was a perfect way to cut down on maintenance while leaving all the added function of a green space. 


LIGHT UP YOUR SPACE - THE FINISHING TOUCH
Another stunning feature of this job was the addition of carefully placed lighting fixtures.  Outdoor lighting is a detail that not only adds safety and visablity to your space but also an element of elegance.  Here we inserted lights from InLite into the new deck steps, and on the edges of the Natural Stone Step in the backyard. You'll notice that we've also added accent lighting in the front yard and in the garden areas as well.  The extra hint of light in the evenings offers both functionality and beauty.  

Design by Sylvie De Brabandere

Photography by Larissa Issler